pátek 15. listopadu 2013

Kyberaktivismus: The Best Amendment

 Molleindustria (2013). The Best Amendment (PC/MAC).


V prosinci roku 2012 došlo na základní škole Sandy Hook v americkém Newtonu ke střelbě. Dvacetiletý Adam Lanza zastřelil dvacet dětí a šest dospělých z personálu školy, ještě před tím zabil svoji matku Nancy. Nakonec spáchal sebevraždu.

Následovala diskuze o problematice snadné dostupnosti střelných zbraní ve Spojených státech (právo na vlastnění a držení zbraní). Vše směřovalo ke změně legislativy. Viceprezident NRA (National Rifle Association) Wayne LaPierre argumentoval: „Jediné, co zastaví zlého chlápka se zbraní, je dobrý chlápek se zbraní.“ (z originálu: „The only thing that stops a bad guy with a gun is a good guy with a gun.“

The Best Amendment je satirická indie hra, která se tento výrok snaží podrobit kritické analýze. Název by se dal přeložit jako „nejlepší dodatek“ (k ústavě) a značí tak, na kterou stranu se vývojáři ve veřejné debatě staví. Indie hry nepodléhají nárokům hlavního proudu a momentálním trendům, stejně jako se jich netýkají závody ve „výkonnostním grafickém zbrojení“. (Jan Bárta, Videoherní transcendence, A2) 

Hru vytvořilo italské nezávislé studio Molleindustria fungující od roku 2003. Většina jeho projektů reaguje na aktuální dění ve společnosti a podle oficiálního textu na svém webu také na idiocii produkovanou mainstreamovými médii, a tak je podle mě na místě říct, že se Molleindustria zabývá „kyberaktivismem“. V červnu roku 2007 byla například jejich hra Operation: Pedopriest (inspirovaná dokumentem BBC – Sexuální zločiny a Vatikán) odstraněna ze sítě. Hlavní postavou stojící za studiem je Pedro Pedercini, který v současnosti žije v Pittsburghu a na tamní univerzitě vyučuje herní design. 

Co se žánrového zařazení týče, jedná se o klasickou střílečku. Pohledem z ptačí perspektivy zabírá statická kamera kruhové jeviště, kde se na každé úrovni objevíte se stisknutím vypínače - rozsvícením světla. Hrajete za blíže nespecifikovaný objekt – kužel, na němž je pravděpodobně navlečené prostěradlo (bíla barva symbolizuje dobro) - a máte za úkol zlikvidovat všechny nepřátele (ti mají černou barvu, která má symbolizovat zlo) a posbírat hvězdičky, které po nich zbudou = metafora duality dobra a zla a věčného souboje mezi nimi. Jednou z interpretací může v tomto případě také boj za dodatek ústavy omezující držení zbraní (dobro) versus lobby NRA (zlo).

K ovládání hry potřebujete klávesnici a myš. Pohyb koordinujete klávesami WSAD (nahoru, dolu, doleva, doprava) a pomoci myši míříte a střílíte. K zabití všech nepřátelských subjektů máte vždy určitý časový limit. Při sbírání hvězdiček se vám přičítá skóre. Máte tři životy, které nelze žádnými bonusy navýšit. The Best Amendment nelze dohrát, protože čím víc nepřátel zabijete, tím víc se jich v příštím levelu objeví = násilí plodí akorát další násilí. Po třetí úrovni na obrazovce naskočí citát spisovatele Raye Bradburyho: „Good to Evil seems Evil.“ Nepřátelé kopírují vaše pohyby z předchozích úrovní, tudíž stojíte pokaždé sám proti sobě (z předchozí úrovně). Také po vás z předchozích úrovní přebírají zbraně – ve druhém kole máte brokovnici, v další úrovni už držíte samopal, ale vaši nepřátelé mají brokovnici. Když vám dojdou životy, zobrazí se: „Zemřel jsi, protože jsi nemyslel čtyřdimenzionálně.“ 

Poté, co hra skončí, je pro hráče připraven psychologický test (patrně zkoumající souvislosti mezi násilím a hraním her). Na obrazovce se objeví červená skvrna a na vás je určit, co se má znázorňovat. Na výběr je ze čtyř možností: 1) motýl, 2) líbající se pokémoni, 3) zvadlý květ, 4) nic, pouze menstruační krev. Jeho jediným účelem je takové testy ironizovat. Když hru hrajete několikrát za sebou, zobrazí se výzva k autorizaci zacházení s osobními daty: „Abyste mohli pokračovat ve hře, musíme se ujistit, že jste se v minulosti nepodílel na žádné násilné nebo antisociální činnosti.“ (z originálu: „To continue playing we have to run a brief background check to ensure you did not engage in violent or antisocial activities in the past.“)

The Best Amandment je především skvělou ukázkou politického aktivismu, který se v posledních letech přesouvá do kyberprostoru, kde státní aparát nemá převahu. Ztvárňuje dualitu dobra a zla, přičemž je zřejmé, na kterou stranu se ve sporu o novelizaci zákona o držení a vlastnění zbraní staví. Radikálně zpochybňuje legitimitu takového práva. 

Žádné komentáře:

Okomentovat